DOĞADA GÜZELLİK

11/12/2023

Güzel nedir, nasıl tespit edilir, kime neye göredir. Bütün bunların hepsi görecelidir, özneldir. Kişiye, kültüre, ortama, sosyo-ekonomik hayata, coğrafi koşullara bağlı bir değerlendirmedir.

Doğaya bir göz atalım. Doğada güzel-çirkin diye bir şey var mıdır? En alasından var demekte olası, yoktur demekte.

Doğanın özünde bir yaşam savaşı vardır. Bu savaşta her yol mubahtır. Ama bütün acımasızlığına rağmen, kalleşçe hunharca değildir. Saldırı yalnızca var olmak içindir. Aslan avlanmaya acıktığı zaman çıkar. Zevk için keyif için öldürmez.

Bu yaşam savaşında bir güzellik var mıdır? Bence hayır.

Aslan kükreyerek avını haberdar eder. Ceylan geyik ise kaçmaya başlar. Avına yetişen aslan bir pençe ile avını devirir. Boğazına dişlerini, pençelerini geçirir. Sonra yine kükreyerek zaferini ilan eder. Avını yer. Av büyükse artanı başka öğüne saklar. Değilse arta kalanı çakallar, akbabalar yer. Onlardan arta kalanı ise böcekler yer. Besin zinciri böyle gider.

Bu döngü muhteşemdir. Görkemlidir. Dehşet verici olarak da yorumlayabilirsiniz. Ama GÜZEL diyemezsiniz.

Bir doktorun hastasını ameliyat etmesinde olduğu gibidir. Ameliyat zorunluluktur. Doğrudur ama GÜZEL değildir.

En ürkek hayvanlardan olan tavuğun, civcivini koruması gerektiğinde canavar kesilmesinde, bir kuşun getirdiği yiyeceği yavrusunun ağzına koymasında ilahi bir hikmet bulabilir, hayran olabilirsiniz. Ama güzel diyemezsiniz.

Garda, durakta, yolculukta görmüş, rastlamışsınızdır. Bir taşra kadını bebeğini rahatlıkla emzirir. Bebeğine süt verirken döşlerinin açığa çıkmasına aldırmaz. Çünkü orada ne erotizm vardır. Ne tahrik. Ne güzellik. Yalnızca analık duygusunun verdiği doğal bir işlev.

Dikene çirkin, yanlış diyebilir miyiz? Ya da kurbağaya akrebe. Hepsinin kendince bir estetiği, çevreye uyumu yok mudur?

Peki nedir güzellik. Hele şu mss…bilmem ne yarışmalarında jüriyi oluşturan seçkin kişiler neye göre seçim yapar ve dünya hatta kainat güzelini seçerler

Doğanın özünde “güzel” diye bir kavramın olmadığını belirtmiştim. Eşli canlılarda erkek, dişiye göre daha canlı, parlak ve albenili bir yapı-vücut arz eder. Horoz tavuktan, erkek aslan dişi aslandan, boğa inekten daha görkemlidir.

İnsanda ise bunun tam tersidir. Kadın erkeğe göre zarafet timsalidir. Masallara, romanlara şiirlere …konu olmuştur. Uğruna aşklar, sevdalar yaşanmış, savaşlar olmuştur. Sanatçıların ilham kaynağı olmuştur. Şeytan bile Havva aracılığı ile Adem’i kandırıp, bu dünyanın yaratılış nedenini oluşturmuştur.

Cinsiyet ve sosyal açıdan ezilen horlanan kadın müthiş bir savunma opsiyonuyla, dişiliğini ön plana çıkarmış ve bir silah olarak kullanmaya başlamıştır. Güzelliği peşinde koşulan, aranılan, alınan pazarlanan bir emtia olmuştur artık.

Bu bakımdan güzellik bir savunma, var olma aracıdır. Sivrisineğin milyonlarca larva bırakması, nasıl soyunun devamı için gerekli ise, çiçeklerin hoş bir görünüm ve koku yayması neslinin devamına yöneliktir. Çünkü çiçekler görünüm ve kokusu için üretilir.

Kendi cinsini, bir hiç uğruna öldüren, yok eden, kin, garez duyan, nefret eden tek yaratık(!) insandır. Doğada cinayet, kin, hırs yoktur.

Günah çıkarırcasına güzelini de yaratıyor. Ruhunu arındırıyor insan.

Siz de kendi güzelinizi yaratabilir, hatta aşık olabilirsiniz. İster mülkünüze, ister istiflediğiniz paranıza, arabanıza,

Ya da benim gibi gönlünüz ve sevginiz yetiyorsa kesin güzelliğe(Hüsn-ü mutlak) O’na aşık olabilirsiniz,

Olabilirseniz.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

2 Yorum



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir