13/04/2021

COVID-19 sağlık çalışanı emekçiler için meslek hastalığı, diğer emekçiler için iş kazası, devlet memuru konumunda bulunan tüm emekçiler açısından ise vazife malullüğüdür. Bu gerçekliğin uygulamada karşılık bulmasını ve çalışanların bu yöndeki mağduriyetlerinin giderilmesini ise başta sağlık meslek örgütleri olmak üzere emekçilerin diğer kurumlarının,hepimizin birlikte mücadelesi sağlayacaktır. 

COVİD-19 salgını ile tüm ülkede alkışlanan sağlık emekçilerinin pandemi ile birlikte uzun yıllardır biriken sorunları daha da derinleşmiştir. Yaşamlarını tehdit ederek, 40 binin üzerinde sağlık emekçisi hasta olurken 402 sağlık emekçisi yaşamını yitirmiştir. Sağlık emekçilerinin koşulları pandemiye uygun olarak iyileştirilmediği gibi eşitlik ve adalet anlayışından uzak birçok mağduriyetlerin ortaya çıkmasına sebep olmuş her zaman olduğu gibi bu süreçte de, sistemin aksayan tüm yanları, sağlık emekçilerine ihale edilmiştir.COVID-19 salgınında olağandışı yeni bir artış dönemine girilmiştir. Türkiye risk haritasında neredeyse tüm iller yönetemeyenler tarafından kırmızıya, turkuaz tablo ise epeydir kara tabloya dönüştürülmüştür. Bu sorumsuzluğun yükü altında yine sağlık emekçileri kalmaktadır. Salgına karşı mücadele eden yüzlerce emekçi COVID-19 nedeniyle tükenmeye, hastalanmaya ve hayatlarını kaybetmeye devam etmektedir. Sağlık emekçilerinin COVID-19’a yakalanma oranı topluma göre 10-14 kat daha fazla, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok kurum ile ülkede COVID-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı kabul edilmiş ve Türkiye sağlık emekçileri ölüm oranında ilk sıralarda yer almıştır.

Bu bağlamda;

1-      Sosyal Güvelik Kurumu’na 11 Mart 2020 tarihinden bu yana sağlık emekçileri tarafından COVID-19 kaynaklı yapılan başvuru sayısı ne kadardır?

2-      Sosyal Güvenlik Kurulu incelemesi sonucunda illiyet bağı belirlenerek vazife malullüğü veya meslek hastalığı kararı verilen kaç sağlık emekçisi vardır, reddedilenler varsa gerekçesi nedir?

3-      Vazife malullüğü maaşı bağlanan memur statüsündeki sağlık emekçilerinin sayısı ne kadardır?

4-      Hali hazırda SGK’ya taleplerinin reddi nedeniyle dava açan sağlık emekçisi varsa sayıları ne kadardır?

5-      SGK Yüksek Sağlık Kurulu’nun COVID-19’u meslek hastalığı olarak kabul etmesinin önünde yasal bir engel var mıdır, varsa bunun giderilmesi için bir çalışma yapılmış mıdır?

6-      Sosyal Güvenlik Kurumu iş müfettişliği tarafından kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarında COVID-19 pandemisine uygun çalışma koşullarının sağlanıp sağlanmadığına dair denetim yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise denetimlerde belirlenen uygunsuzluklar hakkında işlem tesis edilip edilmediği, herhangi bir işlem tesis edilmedi ise SGK’nın görevi ihmaline dair bir cezai işlem uygulanmış mıdır, uygulanmış ise hangi cezai işlem yapılmıştır?

 TBMM Başkanlığına “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk “tarafından yanıtlanması istemiyle verdiğimiz soru önergesi ektedir…

Kamuoyuna saygıyla duyurur, gündeminize almanızı rica ederiz.

Saygılarımızla,

Dr. Habip EKSİK

HDP Iğdır Milletvekili 

Sağlık,Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir