17/03/2021

ÇANAKKALE ZAFERİNİN DÜNYAYA ETKİLERİ

                           

         Birinci Dünya Savaşı lise tarih kitaplarında yazdığı gibi Avusturya Veliahtı Arşidük Ferdinant’ın 28 Haziran 1914 de Saray Bosna’da bir suikast sonucu öldürülmesi sonucu çıkmamıştır.İtilaf Devletleri Olan İngiltere-Fransa ve Rusya ile Almanya Avusturya Osmanlı devletlerinden oluşan ittifak devletleri zaten olanca güçleri ile dünyayı paylaşmaya ve dolayısıyla boğazlaşmaya hazırlanıyorlardı.Veliahtın öldürülmesi sadece kıvılcım olmuştur.

         Birinci Dünya Savaşına Osmanlı Devleti zorunlu olarak Almanya’nın yanında yer aldı.

         İngiltere Fransa Sanayi Devrimini başarmış teknolojide gelişmiş ve dünyanın yarıdan fazlasını sömürge edinmiş ülkelerdi.

         Almanya ise sanayide hızla gelişiyor ama ne sömürgesi var ne de sanayi hızına yetecek kadar hammaddesi.Dolayısıyla pay istiyordu .Sömürge istiyordu.Dünyayı yeniden paylaşmak istiyordu.

         Rusya ise Osmanlıya göre gelişmiş ama Avrupa ülkelerine göre hala tarım ülkesiydi.

         Savaş patlayınca zor durumda kalan Rusya’ya silah cephane ve mühimmat göndermek isteyen İngiltere ve Fransa için tek yol Çanakkale boğazı idi.

         Rusya’ya Pasifik Okyanusundan yardım gönderemezlerdi. Zira karayolu ile taa Mançurya’dan Almanya Rusya cephesine ve Moskova’ya yardım göndermek o günkü ulaşım şartlarında ayları değil yılları bulurdu. Diğer yandan ise Japonya Rusya’yı hezimete uğratmış ve o bölgeyi kontrol altında tutuyordu. Dolayısıyla Pasifikten Rusya’ya yardım gidemezdi.

         Avrupa’da ise Almanya, Fransa ve Rusya arasına girmiş durumdaydı. Devamla Avusturya Macaristan İmparatorluğu da Almanya’nın yanında yer aldığından Avrupa’dan Rusya’ya yardım ulaştırmak mümkün değildi.

         Baltık denizinden de Rusya’ya yardım gönderilemezdi. Zira Alman denizaltıları cirit atıyordu. Daha kuzey ise kutup denizi idi ve buzlarla kaplıydı.

         Geriye yalnızca Çanakkale Boğazı kalmıştı. Hem Rusya’ya yardım hem Osmanlıyı hizaya getirme, hem İstanbul’u alma hepsi bir arada idi,

         Bu hesaplar ile Çanakkale’ye saldırdılar. Bir ay içerisinde her şey bitecekti. Masa başında böyle hesap yapılıyordu ama evdeki hesap çarşıya uymadı.

         ÇANAKKALE ZAFERİNİN ETKİLERİ

1-Dünyanın yenilmez sanılan itilaf donanması Çanakkale’de yenildi.

2-Rusya’ya silah ve cephane mühimmat yardımlar  gönderilemedi.

3-Rusya’dan buğday ve erzak alamayan itilaf devletleri askerlerini daha pahalıya doyurmak zorunda kaldılar.

4-Yardım alamayan Çarlık Rusya’sı zaten milyonlarca insanını savaşta kaybetmiş. Silah v e mühimmat sıkıntısı çekiyordu. Bu ise kitleleri hoşnutsuzluğa itti. Ve ekim 1917 ‘de Bolşevikler iktidara geldiler.

5-Bolşeviklerin iktidara gelmesi dünya siyasetini alt üst etti.

6-Lenin hemen savaştan çekildi ve Doğu Anadolu’dan askerlerini geri çekti.

7-Doğu Anadolu ki Kars Erzurum Van Muş Trabzon Rus işgali altındaydı. Buradan Bolşevikler askerleri geri çekince Doğuda müthiş bir otorite boşluğu doğdu.

8-Zaten Ruslar ve İngilizler tarafından arkalanan, örgütlenen silah ve cephane verilen Ermeniler, fırsattan istifade ile Türk v e Müslüman ahali üzerinde insafsızca katliamlara giriştiler. Osmanlı ordusu buralardan Rus işgali nedeniyle geriye çekilmiş. Olanlarda Sina çöllerinde , Arabistan’da Irak’ta İngilizler Fransızlar ile savaşıyordu. Dahası Çanakkale’ye saldırılınca payitahtı, Başkenti korumak için canını dişine takan ordu buralarda düşmanla boğuşuyordu. Ermenilere gün doğmuştu.

9-Rusya’da Bolşevikler iktidarlarını pekiştirince etkisi 1990 lı yılların sonuna kadar sürecek olan bir soğuk savaş dönemi de başlamış oldu.Dünya iki kutuplu oldu. Sosyalistler ve kapitalistler.

10-İki yıldan daha az bir sürede süreceği hesaplanan savaş Çanakkale’de itilafların durdurulması sonucu dört yıl sürdü.

11-Savunma yaparak dünya tarihinde ilk kazanılan savaş, Çanakkale Savaşı oldu,

12-Çanakkale Savaşlarında Komutan Liman Van Sanders’i dinlemeyerek kendi strateji bilgisine ve sezgilerine güvenen Yarbay Mustafa Kemal gibi bir deha parladı.

13-Bu deha ben sizlere savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum diyerek dünya savaş tarihine emrini altın harfler ile kazıttı.

14-Çanakkale zaferleri Rumeli bozgunundan sonra Türk ordusuna ve milletine bir moral oldu.Bu ordu gerekirse en güç şartlar altında bile düşmanını yenebilir kanaatti yaygınlaştı.

15-Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk düşünme ve temelleri böylece atılmış oldu.

16-Dünya toprağının yüzde 85 ini elinde bulunduran itilaf devletleri savaşı kazandı ama mazlum milletlere Çanakkale Zaferleri bir umut ışığı oldu. Onlarda da istiklal ve bağımsızlık meşalesi ard arda yanmaya başladı.

17-Halife tarafından yapılan Cihad Çağrısına özellikle Araplar ve Mekke bölgesindeki Şerif Hüseyin taraftarlarınca uyulmadı. Tersine İngilizler ile birlikte isyana katılarak Osmanlıyı arkadan hançerlediler. Bu da Müslüman- gavur olmanın önemli olmadığını menfaatin, her şeyin üstünde olduğunu Arapların hıyanetini bir kez daha ortaya koydu.

18 -Çanakkale’de savaşan ve sonradan Milli Kurtuluş Savaşını yönetecek komutanlar Misakı Milli Sınırlarını çizerken Arapların yoğun olduğu Irak Suriye ve özellikle de Arabistan’ı sınırlar içerisine almamışlardır.

19-Buna mukabil Hindistan Afganistanlı Müslümanlar İran’daki Türkler ve tabii ki Azerbaycan Türkleri olanca güçleri ile Kurtuluş Savaşına yardımcı olmuşlardır. Zira bunların hepsine kurtuluş, bağımsız olma aşkı heyecanı gelmiştir.

20-Alman-Avusturya Macaristan Rusya ve Osmanlı klasik imparatorlukları dağılmışlardır.

21-İngiltere Fransa zayıfladı.Ülkesine tek bir bomba dahi düşmeyen, silah satan ABD güçlendi ve dünya siyasetinde yerini aldı

22-Dünya topraklarının yüzde seksen beşini elinde bulunduran itilaf-ittifak devletleri bu zaferden sonra bağımsızlık hareketleri başlamış ve dünya imparatorlukları gün be gün zayıflamış yeni devletler ortaya çıkmıştır.

23-Çanakkale’de savaşan komutanlar Kurtuluş Savaşı için Anadolu’ya geçmiş ve Mustafa Kemal’in etrafında kenetlenmişlerdir. Anafartalar komutanının emrine kendinden rütbece çok daha üstün subayların katılması ancak onun dehasının ispatı ile açıklanabilinir.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir