06/02/2021

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılım sağladığı YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısında Başkan Erdoğan, YÖK’ün uygulamaya koyacağı projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, YÖK Akademik Kariyer Liyakat projesinin müjdesini veren Başkan Erdoğan, söz konusu projenin doktoralı insan kaynağının şeffaf bir şekilde istihdamına olanak sağladığını ifade etti.

Öğrenci Sayıları 8 Milyonu Geçti

YÖK mensupları ve Üniversite Rektörlerine hitaben bir konuşma gerçekleştiren Başkan Erdoğan; Türkiye’deki Üniversite sayıları, Yükseköğretim bütçesi, uluslararası öğrenci sayıları ve Pandemi sürecindeki uzaktan eğitim uygulamalarına değindi.

Türkiye’deki Üniversite sayısının 76’dan 207’ye, öğrenci sayısının 1 milyon 600 binden 8 milyon 400 bine ulaştığını belirten Başkan Erdoğan, Üniversiteye erişimde Türkiye’nin Avrupa’da birinci sıraya yükseldiğini ve daha önce yüzde 42 düzeyinde olan kız öğrenci oranının yüzde 49’a çıktığını belirtti.

Yükseköğretime 36 Milyar Bütçe

Yükseköğretim bütçesinin ciddi bir şekilde arttığını ifade eden Başkan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şu şekilde;

“Bütçemizden ayırdığımız yükseköğretim bütçemiz ciddi şekilde artmıştır. 2.5 milyardan, bu yıl 36 milyar liraya çıktı. Öğretim elemanı sayısı da 70 binden, 180 bin düzeyine ulaştı. Kadın akademisyenlerimizin oranı AB’deki yüzde 40 ortalamasının yaklaşık 5 puan üzerindedir. Sadece sayısal değişimler yaşanmakla kalmadı, kalite odaklı yapısal dönüşümler de gerçekleşti. Eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerin kalite düzeylerine ilişkin akreditasyon süreçlerini yürüten Yükseköğretim Kalite Kurulu kuruldu.

Bugün dünyanın dört bir yanından 200 bini aşkın öğrenci, geleceğe bizim üniversitelerimizde hazırlanıyor. UNESCO verilerine göre Türkiye uluslararası öğrenci çekmede dünyada ilk 10’a girme başarısını gösterdi. YÖK Anadolu projesi gibi yeni atılım ve projeleri önemli görüyoruz.

Akademik Kariyer Liyakat Projesi Müjdesi

Açıklamalarının devamında YÖK’ün uygulamaya koyacağı bir projenin müjdesini veren Başkan Erdoğan, YÖK Akademik Kariyer Liyakat projesiyle doktoralı insan kaynağının daha şeffaf bir şekilde istihdamına imkan sağladığını ifade etti. Başkan Erdoğan, “Türk veya yabancı uyruklu doktorasını tamamlamış tüm akademisyen adaylarımız ile, öğretim üyesi arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya geleceğiz. Önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya geçiriyoruz. Dünyanın önde gelen üniversitelerin saygın hocalarının uzaktan eğitim yoluyla ülkemizde ders vermesine imkan sağlanmasıdır.

Iğdır Üniversitesinin de İçerisinde Yer Aldığı Yeni Kurulan Üniversitelere Destek

YÖK Anadolu Projesi’nin 2006’dan sonra kurulan üniversiteler arasından seçilen 15’inin, geleneği oluşmuş ve marka haline gelmiş kıdemli 12 üniversitenin insan kaynağı ve altyapısından yararlanmasını hedeflediğini belirten Başkan Erdoğan şunları söyledi:

“15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümündeki öğrenciler, bazı dersleri bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacaklar. Buradaki amaç eğitimdeki kaliteyi artırmak ve mezun niteliğini yükseltmektir. Aynı şekilde buralardaki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma altyapılarından, kütüphane imkanlarından yararlanabilmelerini, ortak yayın ve projeler yürütebilmelerini sağlayacağız. Gelişmeye açık bir proje olarak tasarlanan YÖK Anadolu Projesi’nin 1’inci safhasında elde edilen tecrübeler ışığında 2006’dan sonra kurulan diğer üniversiteleri de bu kapsama dahil edeceğiz. Burada öne çıkan husus projenin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak köklü üniversitelerdeki kıdemli öğretim üyelerince yürütülmesidir.”

Üniversitelerin Eşleştirilmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamındaki Anadolu’daki 15 üniversite ile 12 köklü üniversite arasında eşleştirmenin şu şekilde yapıldığı aktardı:

“Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi, Bartın Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi ile Ege Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ile Ege Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi, Munzur Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, Siirt Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi.”

Erdoğan, böylelikle Munzur Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’ndeki öğrencinin İstanbul Teknik Üniversitesinden, Hakkari Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümündeki öğrencinin Ankara Üniversitesinden, Bartın Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisinin Orta Doğu Teknik Üniversitesinden, Bayburt Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisinin Gazi Üniversitesi’nden, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisinin Hacettepe Üniversitesi’nden ders alabileceğini söyledi.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir