Iğdır’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yıl Dönümü Paneli Düzenlendi

PANELDEN NOTLAR

12/11/2021

Karaağaç kampusünde yapılan panele Vali Yardımcısı Alay Komutanı Rektör Vekili Prof. Dr. Selahattin Çelebi ,İl Emniyet Müdür Yardımcısı ön sırada yerlerini aldılar

Vali Bey’in başka bir programı olduğundan katılamadı. Rektör ise il dışında idi.

Siyasi parti il başkanlarından İYİ Parti İl Başkanı Fuat ATA,  MHP İl Başkanı Ersoy İÇER  protokol sırasında oturdular. Her iki partide yöneticileri ile birlikte gelmişlerdi.

CHP İl Başkanı Yardım Artantaş ve DEVA Partisi Başkanı Av. Yusuf Aslan ise arka sıralarda oturmayı tercih ettiler.

İl Müftüsü de ön sırada yerini aldıydı.

Ancak olması gereken AK Partiden kimse yoktu. Hadi diyelim ki İl Başkanı Ali Kemal Ayaz’ın çok mühim (!) işleri vardır. Peki ya o kadar il başkan yardımcılarından biri de mi katılamazdı.

Sunumu genç bir bayan yaptı. Siyah döpiyesi iki yana açılmış kâhkülleri ile ağırbaşlı, şık ve zarif görünümlü hanımın Türkçesi ve diksiyonu da pek iyi idi. Ama kürsüye “davet etme”  yerine “arz” etmesi gerekirdi. Bu ayrıntıyı nedense hep gözden kaçırıyorlar.

Programın düzenleyicisi Kıbrıs Şehit ve Gaziler Derneği olduğundan açılışı Başkan İsmet Tağal yaptı. Bir çok anlatım ve söylem yanlışlarına rağmen sağlam temelli ,bütünlüğü olan  duygusal konuşma yaparak Ermenilerin bölgede yaptığı katliamları bölge bölge örnekler vererek anlattı.

Daha sonra panelistler  Öğr. Gör. Arslantürk Akyıldız  Arş. Gör. Yasin Ercilsin ve Doç Dr. Mustafa Özyürek yerlerini aldılar.

Her üç konuşmacı da birinci Dünya savaşı sonrası Çarlık Rusya’sında Bolşeviklerin iktidara gelmesi sonucunda Lenin’in bu savaş bizim savaşımız değildir, diyerek savaştan ve Doğu Anadolu’da işgal ettikleri yerlerden çekilmesi sonucu bölgede büyük bir otorite boşluğu doğdu. Yıllardır savaşmayan. örgütlenemeyen  silahsız Türk ve Müslüman ahali birden bire Ermenilerin topu tüfeği ile karşı karşıya kalıp kırıma uğradılar.

1920 Yılında Kazım Karabekir bölgeden Ermenileri temizlemesi ile bölgenin sınırları çizildi. Ve halk barışa kavuşmuş oldu.

Bu savaşta yerel milislerin çabaları, mücadeleleri anlatıldı. Kürt aşiretlerinin de Ermenilerin birlikte olalım tekliflerine karşı çıkmaları dile getirildi.

Panelistler sık sık Iğdır’ın Türk dünyası için çok önemli olduğunu, Ortaasya’ya açılan bir kapı olduğunu belirttiler.

Panel bitiminde ben de söz alarak :

Bu bölgeye 1071 de gelmediğimizi, İskitler-Batı Hunlar ve Hazarlar döneminde bu bölgedeydik. O tarihten bu günlere kadar bölgede Ermeni Devleti yoktur. Rum var, Gürcü var ama Ermeniler dağınık ve azınlıklar halinde her devlette esnaf zanaatkar olarak bulunmuşlar ve fakat devletleri olmamıştır.

Rus-Kaçar Devleti arasında uzunca süren savaşlar sonucunda Kaçar Devleti (İran Coğrafyasındaki Türk Devletidir) yenilmiş 1828 yılında Türkmençay antlaşması imzalanarak bölge Türkleri ikiye bölünmüştür. Kuzey ve Güney Azerbaycan.

Ruslar Revan Hanlığına bütün Rusya’daki, Osmanlı topraklarındaki Ermenileri Revan’a davet edip arazi ve sermaye vererek onları iskan etmiştir. Hem demografik yapıyı Türkler aleyhine bozmuşlar  hem de Türkler ile Rusya arasına tampon ve kukla bir Ermeni devleti yerleştirmişlerdir.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir