01/04/2021

Türkçe için kapatDeğerli Basın Emekçileri,Iğdır esnafı hem açlık hem de iflas riski ile karşı karşıya, içine düştüğü çıkmazdan kurtulmak için her geçen gün biraz daha borç batağına sürüklenmektedir.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon verilerine göre 2020 yılı itibarıyla 99 bin 588 dolayında esnafın ekonomik kriz sebebiyle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığı, pandemi ile beraber 2021 yılı mayıs itibarıyla 160 bini aşacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla hem mevcut ekonomik krizin derinleşmesi ve pandemi sebebiyle mücbir sağlık önlemleri gerekçesiyle kepenk indiren esnafın aynı zamanda besici, çiftçi, şoför, işçi, emekli, engellinin gelir kaybını destekleme, ekonomik ve sosyal anlamda daha ciddi planlamalarla geçici değil kalıcı olarak desteklenmesi elzem bir hale gelmektedir.

Iğdır İlinde 2020 verilerine bakıldığında 200’den fazla esnafın iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığı bilgileri mevcuttur. Esnaf odaları aidatları bile toplayamamakta çözüm konusunda da çaresiz kalmaktadır. Esnafın yok olmakla karşı karşıya kaldığı bu süreçte, ilgili kurumlara bir çok kez başvurmalarına rağmen, yol güzergâhlarında işyeri bulunan esnaf, müşterileri ile kendi araçlarına sürekli park cezası kesildiğini belirtmekte, park yasağına  yeni bir düzenleme beklemektedir ve pandemi sürecinde kesilen cezaların silinmesini istemektedir. Yine sayıları 300’ü bulan Kahvehane işletmeciliği yapan yurttaşlarımız işyerlerinde kepenk kapatmıştır. Salgın sürecinde verilen destek kredisinden faydalanan kahvehane işletmeciliği yapan esnafın, henüz işyerlerini açamamışken kredi ödemeleri başlamıştır. Bunun yanı sıra esnaf, salgın nedeniyle biriken iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, ısınma, vergi, işçi ücreti, BAĞ-KUR, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Kira desteği ya da farklı biçimlerde, kendilerine karşılıksız destek sağlanması en önemli talepleri arasında yer alıyor; zira büyük çoğunluğu, borçlu oldukları için kamu bankalarının sağladığı kredilerden faydalanamadıklarını belirtiyor.Kahvehane esnafı içine düştüğü çıkmazdan kurtulmak için her gecen gün biraz daha borç batağına sürüklenmektedir. 

Ayrıca, Iğdır İlimizin, Doğu ve Güneydoğu bölgesinin gelişmesi için önemli bir kaynak ve istihdam aracı olan Sınır ticareti, komşu ülkelerin sınır bölgelerinde yaşayan insanların bölge kalkınmasında karşılıklı işbirliği yapmalarını ve iki toplum arasında kültürler arası alışverişin oluşturulmasına katkı sağlaması malların kolay ve ucuz tedarik edilmesine imkân vermektedir.  Iğdır’ın geri kalmışlık sarmalından kurtulabilmesi Alican ve Boralan sınır kapılarının açılması ve Dilucu Sınır Kapısı’nda ticareti kolaylaştırıcı yeni düzenlemelerin uygulanması, bölge halkının gelir ve refah düzeyinin arttırılmasına katkıda bulunacak ve ticaretin gelişmesinde,  sınır kapılarında, cezalarla borçlarla yaşayan yurttaşlarımızı özellikle gençlerimizi de kazanmamızda rol oynayacaktır.

“Iğdır ve ilçelerinde 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla işyerlerini kapatmak zorunda kalan işyerleri için zarar tazmini noktasında kalıcı destek paketi oluşturma çalışması bulunmakta mıdır?” 

“Esnaf ve sanatkârların kira, SGK prim ödemeleri ve vergi borçlarına yönelik kalıcı destek paketi hazırlığı var mıdır?”

“Esnaflara sağlanan Hazine destekli kredilerin yeterli olmadığı ve her nev’i esnafı kapsamadığı bilinmektedir. Bu kapsamda destek kapsamının genişletilmesi kalıcılık sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?”

” COVID-19 salgın hastalığının olumsuz etkileriyle mücadele ve kahveciler özelinde destek sağlama anlamında, bugüne kadar kaç paket açıklanmıştır? Toplamda kaç kahveci esnafına kredi sağlanmıştır? Iğdır İli özelinde, bu kredilerden yararlanan kahveci esnafı sayısı kaçtır? Kredilerin yapılandırılması, faizlerin silinmesi ve icra işlemleri durdurulması için planlanan bir çalışma var mıdır?

” Esnaf, şoför, işçi, emekli, engellinin gelir kaybını destekleme ve işsizliğe karşı koruma amaçlı kalıcı bir destek paket açıklanması düşünülmekte midir? Sosyal Güvenlik Kurumu ve BAĞ-KUR’daki vergi borçlarının silinmesi düşünülmekte midir?”

“Esnaflar ve çiftçiler için kredi borçlarının yeniden düzenlenmesi, esnaf ve çiftçi kooperatif kredileri yapılandırılması, faizlerin silinmesi ve icra işlemleri durdurulması için planlanan bir çalışma var mıdır?”

“Esnaf, besici, çiftçi, servisçi, şoför ve işini kaybeden yurttaşlara aylık en az bir asgari ücret desteği verilmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır? “

Bu Bağlamda,Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere 15 soruluk, soru önergesi İlettik…

Kamuoyuna saygıyla duyurur, gündeminize almanızı rica ederiz.

Saygılarımızla,
0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir