Rektör Alma’dan Nobel Ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar’a Ziyaret!

05/06/2024

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Nahçıvan Devlet Üniversitesine davet edilen Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir araya geldi.

DNA onarımı hakkındaki bilimsel çalışmasıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Prof. Aziz Sancar, Nahçıvan Devlet Üniversitesinin konuğu oldu.

Sancar, buradaki temasları kapsamında Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ile de bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede Prof. Dr. Sancar’ın çalışmaları, Türk milli eğitimi ve üniversiteler üzerine görüş ve tavsiyeleri dinlendi.

Ayrıca Sancar’ın ABD’de görev yaptığı North Carolina Üniversitesi’ne Üniversitemizden doktora öğrencisi gönderilmesi üzerine istişare edildi.

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir araya gelmekten büyük onur duyduğunu ifade eden Rektör Alma, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar, sadece ülkemizin değil tüm Türk-İslam dünyasının gurur kaynağıdır. Sayın Sancar’ın Mardin’de başlayıp Nobel’e uzanan hikayesi, bu coğrafyada hedefi, idealleri olan her genç için ilham kaynağı olmaktadır. Bugün Sayın Sancar’ı ziyaret ederek çalışmalarını, Türk milli eğitimi ve üniversiteler üzerine görüşlerini dinleme fırsatımız oldu. Ayrıca Sayın Sancar’ı Üniversitemize davet ettik. Kendisini Üniversitemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirmek isteriz.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Altıkat ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Erenler’in de hazır bulunduğu görüşme, başarı dilekleri ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill’de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sancar, hasar gören DNA’ların hücreler tarafından nasıl onardığını ve var olan genetik bilgisinin nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile, Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.

Prof. Dr. Sancar ve ekibi, memelilerin DNA eksizyon (kesme) onarımı, memelilerin DNA hasar noktaları ve memelilerin sirkadiyan (24 saatlik) saati olmak üzere üç konu üzerinde çalışmaya devam ediyor.

 

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir