Ünlendi Barajı’nda Dolusavak Çalışmaları Tamamlandı

05/09/2024

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

89 milyon 230 bin m3 su depolayacak

Temelden yüksekliği 67,50 metre olarak projelendirilen Iğdır Tuzluca Ünlendi Barajı’nın gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirildi. 89 milyon 230 bin m3 depolama hacmine sahip olacak baraj, 98.620 dekar araziye can suyu verecek.

Iğdır Tuzluca Ünlendi Barajı İkmali inşaatında çalışmalar aralıksız devam ediyor. Gövde dolgusu imalatlarının devam ettiği projede %89,07 FİZİKİ GERÇEKLEŞME oranı aşılırken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını söyledi.

Ünlendi Barajı İkmali inşaatında içmesuyuna ait arıtma ve isale hattı tesislerinin tamamlandığını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “İnşaat çalışmalarında, barajın önemli aşamalarından birisi olan gövde ön batardo ve memba batardo imalatları tamamlanmış ve su derivasyon tünelinden verilmiştir. Baraj gövdesinin oturacağı sahada ise dolgu çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Ayrıca, yaklaşık 2,0 kilometrelik Alçalı Köyü relökasyon yolu ile yaklaşık 1,7 kilometrelik Hamurkesen – Ortabucak köyü yolunda fiziki gerçekleşmeler % 100 olup kazı, dolgu, kâgir duvar imalatları ve sanat yapıları tamamlanmıştır.” diye konuştu.

Milli Ekonomiye 180 Milyon TL Katkı

Projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 2024 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 180 Milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA “98.620 dekar tarım arazisinin cazibeli borulu sulama sistemi ile sulanması temin edilecek ayrıca Iğdır Şehir Merkezi, Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri, Halfeli, Melekli, Hoşhaber beldeleri ve bunlara bağlı 70 köyün 2050 yılına kadar ihtiyacı olan yıllık 26,65 milyon m3 içme suyunu sağlayacaktır.” dedi.

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir