TUZLUCA BARAJI’NA KAVUŞUYORUZ

04/09/2021

Yıllardır bölge halkının ve siyasi iradenin her platformumda dile getirdiği Tuzluca depolama barajı Cumhurbaşkanlığı Bütçe Başkanlığına gönderildi.

Iğdır ovasının 705300 dekarlık tarım arazisinin sulaması için hayati öneme sahip olan Tuzluca depolama baraj projesi uzun yıllardan beridir dile getiriliyor olmasına rağmen bugüne kadar ciddi bir adım atılmamış ve yatırım programına alınmamıştı.

 

Iğdır için hayati öneme sahip olan bu projenin bir an önce ihalesinin yapılmasını ve yapım işinin başlatılması Iğdır halkının en büyük arzusudur.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Ak Parti Iğdır İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofis Başkanı Göksal Aşan ve Alagöz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cantürk Alagöz projeyi takip ederek yapım aşamasına getirmişlerdir.

Tuzluca Barajı projesinin bir an önce yapımının başlatılmasını Iğdır ovasının yıllardır su sıkıntısı içinde olan çiftçileri hasretle beklemektedirler.

 

TARIM ARAZİLERİNİN FİYATI ARTACAK

Bu projeyle birlikte tarım arazilerinin fiyatı artacak, daha çok kıymetlenecektir. Köylerimizde birçok arazi sulama sorunu yaşıyor. Tuzluca Barajı hayata geçtiğinde ve kapalı sistem tazyikli sulama sitemiyle bütün arazilerimiz sulanabilir olacaktır. Verimin artacağı arazilerimizde, arazi fiyatları da önemli ölçüde değer kazanacaktır.” Dedi.

TUZLUCA BARAJI BİLGİ NOTU 

Doğu Anadolu bölgesinde DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılan en önemli sulaması 705 300 dekarlık Iğdır Ovası sulamasıdır. Iğdır ovasının su kaynağı Aras Nehrinin doğal akımları ile Kars ili sınırları dahilinde yer alan 525 milyon m3 hacme sahip Arpaçay Barajıdır. Her iki su kaynağı Ermenistan Cumhuriyeti ile sınır teşkil ettiğinden uluslararası anlaşmalar gereği ½ oranında su paylaşımı yapılarak faydalanılmaktadır.

Ancak, Arpaçay Barajını besleyen Kars Çayı ve yan kolları üzerinde toplam 620.000.000 m3 depolama hacimli ve 144 133 ha sulama alanına hizmet edecek olan inşaatına başlanılanlar ile proje aşamasında olan 8 adet baraj bulunmaktadır.

Yani Iğdır ovası sulamasını Arpaçay barajı üzerinden besleyen su kaynakları artık Iğdır ovasına değil, bulundukları kendi sulama sahalarına hizmet edecektir.

Bu durumda uzun yıllar ortalama yağışın 254 mm ve buna bağlı olarak kuru tarımın mümkün olmadığı, 30-35 bin çiftçi ailesinin tarımsal faaliyet gösterdiği 705 300 dekarlık Iğdır ovasının sulama suyu ihtiyacının karşılanması için üzerinde depolama tesisi yapılmayan ve faydaya dönüştürülmeyen tek akarsuyumuz olan ve aynı zamanda Yatırım Programında az ödenekle yer alan Aras Nehri üzerindeki Tuzluca Barajının kesinlikle mümkün olan en büyük depolama kapasitesinde ve en kısa sürede inşa edilmesinde Iğdır Ovasının su kaynağı garantisi ve geleceği için zaruret bulunmaktadır.

Esasen 705 300 dekarlık işletmeye açılmış tüm Iğdır Ovası sulama şebekesinin borulu sisteme dönüştürülmesi için “Iğdır Ovası Yenileme Planlama Mühendislik Hizmetleri” ihalesi yapılmış olup, planlama raporu tamamlanmak üzeredir. Söz konusu bu rapor; Iğdır ovası sulama sahasının basınçlı borulu sisteme dönüştürülmesi amacıyla 2018 yılından beri Yatırım programında yer alan Tuzluca Barajı ile ilişkilendirilerek çalışılmış olup, uzun vadede başta sulama suyu yetersizliği olmak üzere Iğdır ovasının çok eski yıllarda yapılmış olan açık kanal şebekesinden kaynaklanan tahliye-drenaj kanalları temizliği, toprak kanaların kaplanması, sulama kanalı yenilenmeleri, servis yolları bakım onarımı gibi problemleri kendiliğinden

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir