09/06/2021

Kuraklık ve tarımsal sulamanın önünü kesen HES’ler, Iğdır ovasını yangın yerine çevirdi.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Iğdır Ovası hem kuraklıkla mücadele ediyor, hem de Hidroelektrik Santrali (HES)’lerle mücadele ediyor.

Iğdır ovasının su ihtiyacını karşılayan Aras nehri üzerinde kurulan 2 Hidroelektrik Santrali yağmur azlığından ötürü ovaya su vermiyor.

Kağızman ilçesi derelerinde kurulmuş olan Hidroelektrik Santrali (HES) barajları Aras nehrinden gelen suları depolamakta ve elektrik üretimine göre suyu bıraktıklarından bırakılan su tarımsal sulamaya yetmemekte ve her yıl benzeri sorunlar yaşanarak çiftçi mağdur edilmektedir.
TUZLUCA 
BARAJI NEDEN YAPILMAYOR?

Yeşil Iğdır ve 15 Temmuz gazetesi sahibi ve KGK Iğdır il Temsilcisi Cabbar Şıktaş yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Her yıl Iğdır çitçisinin kâbusu haline gelen kuraklık, Aras nehri üzerine kurulan HES’lerle tamamen gözden çıkarılmış durumda.

Hiçbir yetkili bu sorunla ilgili bir girişim sergilemiyor, çiftçinin derdine derman olmuyor.

Yıllardır yapıldı, yapılacak denen ama bugüne kadar henüz bir çivi bile çakılmayan Tuzluca barajı neden yapılmıyor?

Tuzluca barajı yapılacak olsa Arpaçay barajından gelen su ve Aras nehrinden HES’lerden arta kalan sular depolanıp tarım sulaması başladığında araziye verilirse çitçinin sorunu da çözüme kavuşmuş olur.

Yetkililer lütfen halkın sesine kulak verin, vatandaşın içinde bulunduğu sorunları dinleyin. Şu an itibariyle ürünler arazilerde kuruyor. İkinci ürün ekimine su yok diye izin verilmiyor. Vatandaş, arazisi kurumasın diye yeraltı sularını motopompla çekerek tarlasını suluyor ama elektrik ve su parası ödediği gibi birde sulama birliğine kullanmadığı suyun parasını ödemeye mahkûm ediliyor. Tarım Bakanlığı acil eylem planı kapsamında çiftçiden mazot ötv’sini kaldırmalı, yüzde 50 indirimli denilen ancak hiçbir şekilde öyle bir uygulaması bulunmayan elektriğin yüzde 50 indirimli kullanılmasını sağlamalıdır.” Dedi.

Şıktaş; “Çitçi sendikaları, dernekler, kooperatifler, çiftçinin dile getiremediği bu olumsuzlukları dile getirmeli, yetkililerden talepte bulunmalıdırlar.

Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye ürün satmakla yetinmeyip, çiftçinin sorunları ile de hemhal olmalıdırlar.

Kısacası sahipsiz çiftçi ve hayvan yetiştiricileri destek bekliyor.”   

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir