27/05/2020

Koronalı Hayatın Günlüğü-1

KARANLIK BİR DEHLİZDEN GEÇİYORUZ

Zeki Sarıhan

10 Mart 2020 Salı: Türkiye’de ilk Koronavirüs hastası saptandı. Bütün Dünya Dergisinin Nisan sayısı için Umutsuz Bir Yedek Subayın Anıları yazımı hazırlayarak gönderdim. “Eğitim-Sen ile Eğitim-İş Birleşmeli mi?” yazımı gözden geçirerek paylaştım. “Doğru Oturalım Doğru Konuşalım” adını verdiğim dosyamdaki yazılarımı düzeltmeye devam ettim. Otuz baş saattir, sigaradan uzaktayım. Kendimi bir boşluktaymışım gibi hissediyorum.

11 Mart 2020 Çarşamba: Sigarayı bırakalı iki günü geçti. Ha bire bir şeyler atıştırıyorum.Huzursuzum.Alışacağım. “Eğitim-İş’le Eğitim-Sen Birleşmeli mi?” yazıma gelen notlardan Eğitim-İş’lilerin birleşmeye karşı olduğu anlaşılıyor. Kendisini arkadaşlıktan sildiğim halde, Eğitim-İş içindeki bir grubun mensubu olan BT, gene ayakaltında dolaşıyor. Sayfama koyduğu notlarda hakaret ediyor. Notlarını sildim. Macaristan’dan gelecek oğlumuz Işık, biraz ateşi olduğu için havaalanında alıkonup tecride alınacağı kaygısıyla uçak biletini iptal edip gelmekten vazgeçti. Site çevresinde küçük bir gezi yaptım.

12 Mart 2020 Perşembe:  “Doğru Oturalım Doğru Konuşalım” adını verdiğim dosyadaki yazıları yani bir tasnife tabi tuttum. 74 yazıyı “Karanlığın İçinden” dosyasına, 60 yazıyı “Doğru Oturalım Doğru Konuşalım”a, 29 yazıyı “Eğitim” dosyasına ayırdım. Korona virüsü dünyada yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Bizde de Külliye’de toplanan yetkililer bir dizi karar almışlar. Okullar tatil ediliyor, maçlar seyircisiz yapılacak, yurt dışına çıkışlar sınırlandırılacak. Belediyeler toplu taşım araçlarını ilaçlıyor. Bugün de sigara içmeden durabildim.

13 Mart 2020 Cuma: “Karanlığın İçinden” dosyamı düzenlemekle uğraştım. Türkiye’de Korona virüsü kapmış kişilerin sayısı 5’e çıkmış. Olağanüstü önlemler alınıyor. Pazartesinden başlayarak okullar tatil edilecek. Hastanelerde hasta ziyaretleri sınırlanıyor. Bazı ülkelere havayolu ile ulaşım durdu. Işık’la telefon görüşmemizde sağlığının yerinde olduğunu öğrendik. Birbirimize salgından korunmak için tavsiyelerde bulunduk. 470 TL.lik market alışverişi yaptık. Beyceli’de yaştaşım olan ve yıllarca önce ölen Mustafa’nın eşi Ayşe ölmüş. Oğullarından birini arayarak başsağlığı diledim.

14 Mart 2020 Cumartesi: Koronaya karşı önlemler sıkılaştırılıyor. Ailece, Çayyolu semt pazarına giderek meyve ve sebze aldık. Bir pazarcıdan geçen hafta olduğu gibi 10 liraya bir kilo töngel aldım. Böylece köyümün tadını damaklarımda hissettim.

15 Mart 2020 Pazar: Fatsalıların Gölbaşı Nilda Restoranındaki pideli sabah kahvaltısına gitmedik. Geçen yıl köyden getirttiğim kokulu Karadeniz üzüm kökleri yeşillenmeye başladı. Bunlardan biri için dört kazık çakarak bir sergen yaptım. Tanıdığım kişilerin ölümleri için yazdığım yazılardan oluşan “Ölenle Ölünmüyor” dosyasını düzenlemeye devam ettim. Independent Türkçe, “Talat Paşa’nın Katli Türkiye Basınında” yazımı yayımladı.

16 Mart 2020 Pazartesi: Toplumsal yaşam, Korona nedeniyle iyice kısıtlandı. Hacdan dönenler karantinaya alındı. Öğretmen Okullarının Kuruluşunun 172. Yıldönümü nedeniyle Etem Nejat’ın “Öğretmen Okullu Gençlere” yazısını paylaştım. Hava soğudu. Dışarı çıkmadım.

17 Mart 2020 Salı: Devrim Topses’in facebooktaki duyurusundan babası arkadaşım Gürsen Topses’in öldüğünü öğrendim. Cenazesi Karşıyaka’dan kalkacaktı. Salgın nedeniyle cenazeye gidemedik. Sonradan öğrendiğime göre cenazeyi Devrim, annesi ve bir yakınları olan üç kişi kaldırmış. Cami avlusunda başka cenazeler nedeniyle bulunanlar tabutun altına girerek yardım etmişler. Bu görüntüye ayrıca üzüldüm. Yazı dosyalarında düzeltme, bulmaca çözme, belgesel ve haber izleme ile geçen bir gün. Köyümüze gene çok kar yağmış. Koronadan Türkiye’de ilk ölüm. Hasta sayısı ise 98’e çıkmış!

18 Mart 2020 Çarşamba: Şenal kalbinde bazı rahatsızlıklar hissetmiş. Güven Hastanesinde bazı tetkikler yaptırdı. Yarından sonra gene gidecek. Oğlum Emre ile Gürsen Topseslerin Yaşamkent’teki evine başsağlığına gittik. El sıkışmadık, ellerimizi kolonya ile sildik ve birbirimize biraz uzak oturduk. Başsağlığına da kimsenin gelmediğini öğrendik! Gürsen, son günlerinde çok acı çekmiş! Koronadan ölenlerin sayısı ikiye çıkmış, teşhis konanların sayısı da 98’den 200’e yaklaşmış! Şimdi Türkiye’nin gündeminde tek konu Korona salgını. Televizyon programlarında artık uzman doktorlar konuşuyor. Hepimize kendimizi sosyal hayattan tecrit etmemiz öneriliyor. Karanlık, endişe verici bir dehlizden geçiyoruz.

19 Mart 2020 Çarşamba: Akrabalar, hal hatır sormak ve öğütlerde bulunmak için birbirlerini arıyorlar. Bugün de yeğenlerim Sabri ve Özgür Fatsa’dan telefonla arayarak durumumuzdan bilgi aldılar. Ben de Terme’deki 85 yaşındaki Feride ablamı arayarak kendisine dikkat etmesini öğütledim.  Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi, bir süre önce verdiğim dilekçeye karşılık olarak “Unutulmayan Öğretmenler” kitabımın dizgisini CD halinde gönderdi. Meğer bunu daha önce de almışım! Kitabın dizgisi varsa yeni baskı yapacağını Pegem Akademi’den söylemişlerdi. Gece kar yağmış ve bayağı tutmuş. Gündüz eridi.

20 Mart 2020 Cuma: Biten ilaçlarımı, doktora yazdırmadan eczaneden aldırdım. Ankara’da 1922 Nevruz Kutlamaları ile ilgili yazımı yeniden düzenleyerek Independent Türkçe’ye gönderdim. Yazının eki iki fotoğrafı,  “Halkların Kardeş Olduğu Zaman” başlığı ile facebookta da paylaştım.

21 Mart 2020 Cumartesi: Güneşli, güzel fakat serin bir hava. Koronadan ölenler 21 olmuş. Tansı konulmuş hastaların sayısı ise bine yaklaşmış! Hükümet 65 ve üstü yaşlılarla kronik hastalığı olanların evden çıkmalarını yasakladı. Ben zaten evden çok seyrek çıkıyordum. Ama artık kendimi hapis gibi hissedeceğim.  İndependent Türkçe’de yayımlanan yazımı, kaynak göstererek paylaştım. Öğretmen Dünyası yıllarını yazmak için 28 konu başlığını not ettim.

22 Mart 2020 Pazar: Koronadan hasta sayısı katlanarak artıyor. Sokaktaki insanlar azalmış. Heyamola yayınları Sahibi Ömer Asan’ı arayarak Kuzey Kore ile ilgili kitabımla ilgilenip ilgilenmeyeceğimi sordum. “Gönder bakalım” dedi. Neyse ki, kitap yedek arşivimde bir nüsha varmış. 2008’deki Kuzey Kore gezimdeki günlüğümün çıktısını da alarak buna ekledim. İlk fırsatta postalayacağım. Şenal perdeleri yıkadı, onları astım.

23 Mart 2020 Pazartesi: Korona salgını gitgide daha da ciddileşiyor. Ölü ve hasta sayısı artıyor. Sağlık bakanı her akşam açıklama yapıyor. Hava güzel ama moral iyi değil. İşin şakaya gelir yanı yok! Hastalık karşısındaki durumumuzu paylaştığım “Bir Rüyada Gibiyiz” başlıklı yazımda anlattım. Bahçede gazete okudum.

24 Mart 2020 Salı: Ayhan’ın bu yıl basılan “Asya Kaplanları” gezi kitabını okumayı bitirdim. Canım çok sigara çekti. Işığın odasında bir paket puro buldum. “Bir sigaradan bir şey olmaz” diyerek içinden bir puro alıp yarısını öğlen, yarısını da akşam içerek vücudumun nikotin ihtiyacını onunla gidermeye çalıştım. Bunu evdekilere söylemedim.

25 Mart 2020 Çarşamba: Komşumuz Zuhal Hanım, “Dışarıdan bir şeye ihtiyacınız varsa söyleyin” deyince Heyamola Yayınlarının İstanbul’daki adresine Kore kitabımı postalattım. Üç akrabama telefon ettim. Tek konu koronavirüs!

26 Mart 2020 Perşembe: “Bu kriz ne ile sonuçlanır?” başlıklı yazımı yazıp paylaştım. “Meş’um Mütareke…” kitabından okudum. Evde hapsedilmiş hissini yaşıyoruz. Hükümetin salgını önleme çabaları yetersiz kalıyor. Gelecekle ilgili belirsizlikler birçoğumuzu karamsarlığa itiyor. Sigaradan uzak durmak için ağzım boş kalmıyor. En çok da kabuklu fıstık yiyorum. Çok da pahalı!

27 Mart 2020 Cuma: Salgına karşı yaşam sıkılaşıyor. Bugün Bilim Kurulunun aldığı ve Erdoğan’ın açıkladığı kararlara göre bütün yurtta uçuşlar durdu. Şehirlerden ayrılmak valilerin iznine bağlandı. Valiliklere karantina yetkisi tanındı. Rize’de bir belde ve 12 köyde karantina başladı. Salgın, İtalya, İspanya, İngiltere ve ABD’yi kasıp kavuruyor. Türkiye’de ölü sayısı 92’ye yükseldi. Sağlık personeli gece gündüz çalışıyor. Altunbilekler Mağazasına telefonla bazı siparişlerde bulunduk. Bunu getiren motosikletli kurye Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilmiş. Komşumuz Vedat’tan bir adet sigara alarak içtim!

28 Mart 2020 Cumartesi: Bugün Emre’nin sitenin marketinden aldığı sigaradan iki tanesini içtim! Erdoğan’ın salgın karşısında milleti hükümete maddi yardıma çağırması üzerine,  hazinenin tamtakır hale getirildiğini anlatan “Kefen Paramıza Ne Oldu” yazımı paylaştım. Köy Enstitülülerin son temsilcilerinden Nedim Menekşe’nin öldüğünü haber aldım. Onun bana imzalayarak gönderdiği “Köy Enstitüleri Gerçeği” kitabının kapağıyla bu haberi facebookta paylaştım. Ailesini arayarak başsağlığı diledim. (26 Mayıs 2020)

Fotoğraf: Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde Konutkent’ten geçen Eskişehir Yolu

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir