İş Sağlığı Kanunda Değişiklik Yapılması İçin TBMM’ye Teklif Verdi

04/06/2021

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda değişiklik yapılması hakkında Meclise kanun teklifi verdi.

Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa’da birinci sırada yer aldığını hatırlatan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, işçilerin yüzde 80’inden fazlasının 50 çalışanın altında olan işletmelerde görev yaptığını ve iş kazalarının büyük kısmının az tehlikeli iş yerlerinde yaşandığını belirtti. Eksik, 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda değişiklik yapılması hakkında Meclise kanun teklifi verdi.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Meclise 20 Haziran 2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifini sundu. Eksik, teklifin gerekçesinde şunları belirtti:

“İş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması; özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaşması; sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırma, işverenlerin önlem almadaki isteksizliği, işyerlerinin denetlenmemesi, idari-cezai yaptırımların yetersizliği, iş kazalarını artıran nedenler arasında yer almaktadır. İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması üzerine 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile; iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personeli ile ilgili mevzuat da dâhil olmak üzere nerede ise tüm yönetmelikler defalarca sorunlu bir şekilde değiştirilmiş, buna rağmen kazalar ve iş cinayetleri artarak devam etmiştir. Serbestleştirme-özelleştirme, sendikasızlaştırma, esnek/güvencesiz ve kayıt dışı istihdam, çalışma koşullarının ağırlığı, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsünün yoğunluğu en son Kod-29 hukuksuzluğu, Kovid-19 salgınına karşı önlemlerin yetersizliği nedeniyle iş kazaları ve meslek hastalıkları artmaktadır. DİSK üyesi işçiler arasında yapılan bir araştırma, işçilerdeki Kovid-19 pozitif vakası oranının Türkiye genelinin 3,2 katı olduğunu göstermiştir.”

Pandemi Gerekçesi İle Kanun Ertelendi

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın, kamu kurumları ve 50’nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde, İşyeri Hekimi, Sağlık Personeli ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü, Kovid-19 pandemisi gerekçe gösterilerek, 31.12.2023 tarihine kadar ertelediğini hatırlatan Eksik, şunları dile getirdi:

“50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan 1 milyon 144 bin 499 iş yeri bulunmakta ve 4 milyon 737 bin 881 emekçi istihdam edilmektedir. 4.5 milyon civarında da kamu çalışanını eklersek toplamda 9 milyonun üzerinde çalışanın işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanması, pandemi nedeniyle İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanlarının sertifika sınavlarının ertelenmesi gerekçe gösterilmiştir. Oysaki 2009 tarihi itibarıyla sadece TTB’nin, önce kendi Bilim Kurullarıyla, daha sonra, 19 üniversite ile birlikte eğiterek sertifika verdiği İşyeri Hekimi sayısı 30 binin üzerindeydi. Aynı şekilde TMMOB de on binlerce İş Güvenliği Mühendisini eğiterek sertifikalandırmıştı. 2009’dan bu yana da özel dershaneler 10 yıldır İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı yetiştiriyor. Şu anda Bakanlığın İSGKATİP programına kayıtlı, 30.000’in üzerinde aktif İşyeri Hekimi, 70.000’in üzerinde de aktif İş Güvenliği Uzmanı bulunmaktadır. Ayrıca İSGKATİP’e kayıtlı olmayan ve sertifika sahibi, on binlerce İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulunmaktadır. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan 1 milyon 144 bin 499 işyeri bulunmakta ve 4 milyon 737 bin 881 emekçi istihdam edilmektedir. 4.5 milyon civarında da kamu çalışanını eklersek toplamda 9 milyonun üzerinde emekçinin (Kayıt dışı hariç), işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanması kanunun ertelenmesiyle hak gasbına neden olduğu açıktır. Devlet herkese sosyal güvenlik ve sağlıklı çalışma şartlarının temininden sorumludur. Kanun bu işyerlerini kapsamadığı ve az tehlikeli ve küçük işyerleri olarak görüldüğü için genel olarak denetlenmeyen bu işyerleri çalışanların sağlık ve güvenliğini riske atan yerlere dönüşmektedir.”

Eksik, verdiği kanun teklifi ile Kovid-19 pandemisi nedeniyle daha da ağırlaşan iş sağlığı ve güvenliği aksaklıklarının düzenlenmesi, yaşanan ciddi iş cinayetlerinin önlenmesi, alınmayan önlemlerin giderilmesi, uzman ve hekim işsizliğinin önlenmesi adına “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 50′ den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine” ilişkin hükmünün yürürlüğünün değiştirilmesini amaçladığını belirtti.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir