18/08/2020

   Iğdırlı işadamı Turgay Aras 45 dönümlük arazide kurduğu “Aras Doğa Köyü”nde doğal sebze ve meyveler, reçel ve mermelada dönüşürken başta domates ve sebzelerde salça ve farklı ürünlere dönüşerek tüketiciye ulaşacak.

      Doğal sebzelerden üretilen ev salçası, konserve, kurutulmuş biber, patlıcan, gibi ürünlerle Iğdır’ın meşhur kaysısı, dutu, vişnesi reçele, pekmeze pestile dönüşüyor.
Aras Doğa Köyü kordinatörü Erdinç Koşkun ,” Iğdır’da ilk defa böyle bir tesis kuruldu.Şimdilik 26 kişiyi istihdam ediyoruz.Gelecek yıl bu sayı daha çok artacaktır.Iğdır çiftçisinin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirerek vatandaşa doğal ürünler sunacağız.”dedi.
               Koşkun,” Iğdır ilimizde faaliyet gösteren, yatırımlarıyla yöre çiftçisinin ve köylüsünün emeğini, yetiştirdiği ürününü değerlendirerek. Vatandaşa aracısız olarak üreticiden tüketiciye doğal ürünler sunmak amacıyla Aras Doğa Köyü’nü faaliyete geçirdik.Iğdır ovası ve Aras vadisinin mikroklima iklime sahip olması nedeniyle,tarım arazilerinde üretilen ürünlerin kalitesi ve verimlilikleri artmaktadır işte bizler bu ortamda yetiştirilen doğal ürünleri vatandaşların tüketimine sunmaktayız.Tüketicilerimizin tükettiği gıdanın hangi şartlarda nasıl ve nerede üretildiğini bilmesi gerektiğini düşünerek kendi bölgemizdeki üreticilerin ürünlerini mevsiminde toplayarak doğal bir şekilde tüketiciye sunmaya çalışıyoruz..Çevre köylerimizde üretim yapan köylülerimizin kalkınması için onlara tarımsal bilgiler vererek ürün kalitesini artırıcı desteklerimizle yerinde denetimler yaparak kaliteli ürünlerini alıyoruz.Iğdır il tarım ve orman müdürlüğü ile yaptığımız çalışma ve bizlere verdiği destekle hangi köyde hangi ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini,ürün kalitesini artırmak için bilimsel verileri paylaşarak alınan ürün kalitesi ile taze ve doğal ürünleri en uygun fiyatlarla tüketicilerimize sunmaktayız.
             Iğdır üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Iğdır üniversitesi Gıda mühendisliği bölümü ile müşterek çalışmalar yaparak işletmemizde öğrencilerimize staj ortamı yaratarak bilgi alışverişinde bulunmaktayız.”dedi.
            Iğdır çiftçisine ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağız diyen Kuşkun,”Bu sene bir milyon kg gelecek yılda 5 milyon kilo ürün alıp işleyeceğiz. Bu sene 3 milyon tl Iğdır çiftçisine para ödedik. Bu sene elde ettiğimiz ürünleri 15 Eylül itibarı ile e ticaret ile satışa sunacağız gelecek yılda yurt dışına ihraç edeceğiz. Ülkemize döviz katkısı sağlayacağız. Şimdiden bağlantılarımız yapmaya çalışıyoruz. Özellikle Iğdır çiftçisinin ürününü değerlendirdiğimiz için mutluyuz.”şeklinde konuştu.
           Aras Doğa Köyünde çalışan Üniversite de okuyan Muhabbet Sinay isimli öğrenci de ”bu iş yerinin açılması iyi oldu çalışarak okul harçlığımı çıkarıyorum.Burada yapılan ürünler doğal ürünler evimizde yaptığımız doğal salça ne ise buradaki de aynıdır.”dedi.
           Aras Doğa Köyünde patlıcan reçeli,Kaysı (Iğdır kaysısı rengi tadı ve aroması bakımından hoşa giden bir meyvedir.Iğdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. Reçel , marmelat ve kurutulmuş olarak tüketimine aracısız olarak sunuluyor..)
DUT VE PEKMEZ
Iğdır üniversitesi öncülüğünde dut yetiştiriciliği desteklenmesi sonunda doğal ve katkısız ,üretimin hiçbir aşamasında ilaç koruyucu madde ve glikoz kullanılmamaktadır.Köylerimizde
geleneksel yöntemlerle üretilen pekmezleri tüketici ile buluşturuyor.
BAL
Iğdır Ovasının yüksek kesimlerinde Tuzluca ilçemizde ve yakın köylerimizde doğal yapısı, flora yapısı ve nektar kaynakları. bakımından çok zengin olan ilimizin ballarını
sezonunda toplayarak petekli ve süzme olarak tüketicilere ulaştırılacak
BAKLİYAT
Aras Doğa Köyü olarak doğal tarım çalışmalarımızı çiftçilerimizle paylaşarak üretim desteğimizle ürünlerimizi üreticiden tüketiciye aracısız olarak ulaştırıyoruz.
TUZ
Iğdır ilimizin Tuzluca ilçesinde bulunan Tuzluca kaya tuzlasında üretilen tuzları işleyip paketleyerek tüketiciler ulaştırılıyor.
SÜT ÜRÜNLERİ
         Yöremizdeki köylerimizde doğal ortamda tamamen geleneksel yöntemlerle üretilen süt ürünlerini köylülerimizi destekleyerek ortaklaşa yaptığımız çalışmalarla saf ve doğal lezzetli ürünler sunmaktayız.
         Aras Doğa Köyünde kurulan ve 1.5 milyona mal olan tesiste Tüm meyvelerin marmelatları Kurutulmuş meyveler,Kurutulmuş domates,Pestil-köme,Meyve tatlıları, Meyve suları,Kompostolar,Şerbetler,Turşular,Pekmez,Tahin Baharatlar,Salşalar,Erişte-tarhana,Domates sosları,Faydalı şifalı otlar,Kara yonca-kılıçotu-kirpit otu-bağa yapragı-sırgan otu,(cicirhan)-kızılgül goncası-emem kömeci-evelik otu-çaşır otu-ada,Çayı-papatya-ilan karpuzu-dağ kekiği-yabani nane (yarpuz) Salçaların organik bir şekilde üretilmesi için öncelikle domates ve biberlerin hasat edilme döneminde toplanmaya başlayan sebzeleri seçiliyor. Daha sonra sebzelerin hijyenik bir şekilde temizlenmesi, çürük ve ezik ürünlerin ayıklanmasını sağlayarak, salçanın en lezzetli halini alması için üretim aşamasına geçiliyor.büyük kazanlarda Organik salça üretimi gerçekleşiyor..Hiçbir kimyasal ve koruyucu madde kullanılmıyor.Elde edilen salçalar cam kavanozlara konuluyor.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir