IĞDIR’IN KURTULUŞ TARİHİ VE DİĞER YANLIŞ -EKSİK BİLGİLER

20/11/2022

Önüne gelen yazar çizer oldu ya. Önüne gelen araştırmacı oldu ya.

Önüne gelen her yazıya “ Aman şekerim, kalemine sağlık pek güzel yazmışsın… dediler ya.

Bu curcunada gerçek doğru bilgi arada kaynıyor.

Hele bayılırım birilerinin “Okuyalım arkadaşlar!” demeleri yok mu? Sanırlar ki kendileri okuyorlar da benim gibiler yatıyor.

Ve ahkam kesmeye bayılıyorlar.

Iğdır’ın Kurtuluşu 12 Kasım mıdır, 14 Kasım mı? Kime nasıl inanacağız.

Çok geniş bahçeli, taştan yapılma tek katlı o çok güzel 12 Kasım İlkokulunda okuduk. Diplomamızda da “12 Kasım İlkokulu” yazar. Ve bu ekte resimlerini koyduğum Genel Kurmay Cevabi yazısı ile Kazım Karabekir’in İstiklal Harbimiz hatıralarında yazıyor ON İKİ KASIM-ON İKİ KASIM Daha nasıl ispat olunur ki.

Diyeceksiniz peki bu 14 Kasım nereden çıktı. Profluğu ve fikirleri tartışmalı Fahrettin Kırzıoğlu diye bir sözüm ona akademisyen çıktı. Hicri takvimin Miladi takvime uyarlamasında gün hatası yapılmış .14 Kasım olmalıymış. Ve yönetimi ikna ederek kabul ettirdi. Ama eski kayıtlarda hep 12 Kasımdır.

İkinci bir bilgi eksikliği Sürmeli Çukurunun-Iğdır Ovasının Türkiye Büyük Millet Meclisince ilan edilen MİSAK-I MİLLİ sınırları içinde olmadığı gerçeğidir. Zira 93 harbinde bölge Rusya tarafından işgal edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi ordularının hedefinde değildir. Ama o büyük deha, strateji ustası, Anadolu’nun Türklük ile bağının oluşması için Iğdır’ın kurtarılıp anavatana katılmasını öngörmüşlerdir.

Bu nedenle Kazım Karabekir Iğdır’ı kurtarmak için gerekli harekatı yapmıştır.

Iğdır’ın Ermenilerden kurtuluşu sırasında, Şehit Mehmet Çavuş kimlikli birisi ölmemiştir. Ama bizim insanımız bütün erlere olan sevgisinden ötürü Memet-Mehmetcik dediği için olsa gerek ölen, askeri Şehit Mehmet Çavuş diye anmışlardır. Neyse ki bu durum yıllar sonra olsa bile düzeltildi.

 

Bu tür tarihi yanılgılar hatalar bir çok konularda da vardır.

Yaşı altmışın üstünde olanlar hatırlayacaklardır. Düğünlerimizde Şeyhşamil oyunu çalınmazdan önce bir şiir okunurdu. O şiirde “Şeyhşamil Atatürk”ümün öz be öz kardeşidir” denilirdi. Oysa Şeyhşamil öldüğünde Mustafa Kemal daha doğmamıştır bile. Şeyhşamil’in ölümü 1871,Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumu 1881’dir.

Diğer yandan Şeyhşamil Türk kökenli değildir. Dağıstanlıdır. Dolayısıyla ona atfedilen Şeyhşamil Oyunu da bir Türk-Azeri oyunu olmayıp Kafkasya’daki bütün halklar tarafından kabul gören bir oyundur. Dağıstanlılar-Çeçenler-Gürcüler de oyunu sahiplenirler.

Artvin Folklor ekipleri zaman zaman Şeyhşamil oyunu yarışmalarında birinci gelirler.

Tıpkı Iğdır’ın Ağ Elması’nın özünde bir Iğdır Türküsü olmadığı gerçek adının Qubatın Al Elması olduğunu kaç kişi bilir.

Sürmeli Çukuru toplam 50 yıl kadar Osmanlı yönetiminde 90 yıl kadar Rus-Ermeni işgalinde ama hep İran coğrafyasında hüküm süren Büyük Türk Devletleri yönetiminde kalmıştır.

Selçuklular-Celayirliler-Akkoyunlu-Karakoyunlu-Timur-Safeviler-Kaçarlar tarafından yönetilmiştir. Bu devletlerin adları ayrı olsa da hepsi Türk Devletleridir. Azerbaycanlı Türklerin devletleridir bunlar. (Bu arada, Şedadi Kürt Beyliği, Şii Zend Kürt Devleti gibi hanedanlıkların da Sürmeli bölgesine egemen olduklarını eklemeliyim.)

Ve bu durum 1925 yılına kadar devam etmiştir.1925 yılında İngiltere destekli olarak Fars -Pehlevi hanedanı, Kaçar yönetimini darbe ile devirerek yönetime el koymuştur.

1979 yılında ise Pehlevi Hanedanı Mollalar tarafından devrilmiş ve İran İslam Cumhuriyeti kurulmuştur.

Ve fakat oradaki Türkler yok olmamışlardır ki…

Fars yönetiminin en büyük korkusu da bu Türklerdir zaten. Hele bir de Kuzey, Güney Azerbaycan ile birleşip büyük bir Azerbaycan Türk Devleti kurulursa, bunu ne Rusya, Ne Farslar ne ABD İngiltere ister.

Korkunun ecele faydası yoktur. İran’da ezilen halkları gasp edilen Azerbaycanlı Türkler ve diğer halklar er geç haklarına kavuşacaklardır.

Üniversitemiz var. Tarihçilerimiz var. Bu konuları irdeleyip kamuoyunu, daha açık net ve kesin bilgiler ile aydınlatmalarının zamanı gelmedi mi?

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir