IĞDIR’IN GÜLLERİ AÇACAK
06/06/2020
Eczacı Allahverdi Karaca, Eczacı Volkan Zülaloğlu ve Eczacı Reşat Kalafat yaklaşık iki yıldır yürüttükleri bir çalışmanın deneme üretimini yapmaya başladılar.
Bilindiği üzere Isparta ilimiz gül yağı sanayisinde ülkemizin önemli illerinden birisidir. Bu durumu gören Eczacı Allahverdi Karaca, Eczacı Volkan Zülaloğlu ve Eczacı Reşat Kalafat 2 yıl öncesinden Iğdır’da Isparta gülü ekerek mahsulü almış ve Iğdır’ın “Kızılgül”ü ile mukayese etmek amacıyla aldıkları damıtma cihazı ile deneme üretimi yapmışlardır.
Yapılan ilk denemede Iğdır’ın Kızılgül’ünün, yağ oranının daha yoğun olduğu görülmüştür. Erzurum Atatürk Üniversitesinde yapılacak olan araştırmalar neticesinde net sonuç ortaya konulacaktır.
Iğdır’ın Kızılgül’ünden elde edilen sonuç verimli olduğu takdirde Iğdır’da güller açacak sanayileşerek yeni bir gelir kaynağı elde edilecektir.
Eczacı Allahverdi Karaca, Eczacı Volkan Zülaloğlu, Eczacı Reşat Kalafat ve Eczacı Ümit Eren Kovit-19 Pandemisi sebebiyle dezenfekten ürünleri fahiş fiyata satılınca bir araya gelerek dezenfektan üretmiş ve piyasa satış fiyatının çok altında bir maliyetle halka destek olmuşlardı.
Eczası Allahverdi Karaca konuyla alakalı yaptığı açıklamada şöyle dedi: “IĞDIR ilimizde yangın olarak “kızılgül” dediğimiz, rosa damascena adlı gülü, yıllardır bahçelerimize eker, reçel yapar veya kurutup çaylara atardık. Fakat bu gülden elde edilen gül yağı, suyu ile birçok ülke ve Türkiye’de iklimi elverişli bir çok ilimiz önemli gelirler elde etmektedir. Hem ilimiz ve çevre ilçelere, hem de ülkemize katkı amacıyla, Iğdır Gül’ünü, aldığımız deneme amaçlı “Damıtma cihazı” ile ilk olarak su buharı distilasyon yöntemi ile denedik, yağlı gülsuyu elde ettik ve gerçekten Iğdır’ımızın “kızıl gülü” mikroklima özelliği ve eşsiz iklimi olan Iğdır ilimiz için katkısının fazla olacağına inandık. Toprağımızda uzun yıllardır yetişmekte olup, bakımı ve masrafı az olan ve toprağı her yıl işlemeye gerek olmayan gülümüzün, Çiftçimiz ve tarla sahiplerini mecbur kaldıkları, yonca, mısır, buğday gibi maliyete yakın sattıkları ürünlerden daha çok mutlu edebileceğine inanıyoruz. Ayrıca Isparta gülünü deneme olarak geçen yıl ektik fakat Iğdır’ın gülünün koku, renk, canlılık açısından daha iyi olduğunu gözlemledik. Aynı zamanda Erzurum Atatürk Ünv. Eczacılık Fakültesine Isparta ve Iğdır Gül numunelerini incelenmesi açısından gönderdik. Umarız ki yöneticilerimize naçizane bir fikir ve şehrimizde gelecek yıllarda çiftçimize ve halkımıza bir nebze destek vermiş olabiliriz. Aynı zamanda süreçte etkin olup, yetkililerimize katkı sunmaya çalışacağız. Bir yıldır süren ekim, analiz ve deneme işlemlerimizde zahmetleri için Erzurum Eczacılarımızdan TEB 13. Bölge Erzurum eski oda başkanımız Ecz. Hakan Özcan’a Atatürk Ünv. Eczacılık fakültesi Farmakagnozi Anabilimdalı başkanı ve hocalarımıza, Iğdır Eczacılarımızdan Ecz. Reşat Kalafat, Ecz. Volkan Zülaloğlu Veteriner Hekim İdris Karaca’ya destek ve yardımları için teşekkür ederim. Hayırlara vesile olsun.“ dedi.
Benzer Haberler