Iğdır Mv. Habip EKSİK;AKP İktidarı Covid-19’a bağlı Ölüm Sayılarını Gizliyor.

22/09/2021

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Hazine ve Maliye Bakanı LÜTFİ ELVAN tarafından Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Dr. Habip EKSİK

Iğdır Milletvekili

Ekonomiye dair şaibeli verileri nedeniyle son yıllarda çokça tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’n de yer almasına rağmen 2020 yılı doğum istatistiklerini açıklamış fakat her yıl 24 Haziran’da yayımladığı 2020 yıllık ölüm istatistiklerini, bu yıl açıklamamıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her yıl yayımlanan “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri”akademikvetıbbiçalışmalarakaynakoluşturan,ulusalplanlamalaraışıktutan, uluslararasıkarşılaştırmalardakullanılanoldukçaönemlibiristatistiktir.Buistatistiğinönemi pandemi yılı olması nedeniyle 2020 yılı için bir kat daha artmıştır. Kurum, 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, ertesi gün yayımlayacağı veriler için ileri bir tarihi işaret etmiş ve “Ulusal Veri Yayınlama Takvimine göre 24 Haziran 2021 tarihinde saat 10:00’da yayımlanması planlanan “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020” haber bülteni, idari kayıtlardan üretilmekte olan istatistiklere ilişkin çalışmaların henüz tamamlanamamış olması sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir.” ifadelerini kullanmıştır. Verilerin yayımlanmamasına dair açıklamasının üzerinden iki ay zaman geçmesine rağmen TÜİK’ten konu hakkında yeni bir bilgi kamuoyuna sunulmamıştır. Yine aynı gün TÜİK’in açıklamasının hemen öncesinde konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük” demiştir.

Türkiye’de nüfus artış hızının son 8 yılına baktığımızda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013-2019 yılları arasında normal bir seyir göstermektedir. Bazı yıllarda ufak düşüş ve yükselişler görülmekte fakat 2020 yılında nüfus artış hızı sert bir şekilde düşmüştür. Düzenli nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılından beri en düşük artış hızı 2020’de gerçekleşmiş, 2019 yılında 1 milyon 151 bin 115 olan artış miktarı 2020 yılında 459 bin 365’e gerilemiştir. Yıllık nüfus artış hızının 2019’da binde 13.9 2020’de binde 5.5 olarak tespit edilmiştir. Özellikle 2020 yılında yani pandemi döneminde nüfus artış hızının düşmesi bazı meslek örgütlerinin ve belediyelerin pandemi kaynaklı ölümlerin büyük bir kısmının gizlendiği beyanlarının basına yansıması ve açıklanmayan gerçek veriler, oluşan nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebinin, gizlenen “Covid-19” ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir.

2020 ölüm ve ölüm nedeni istatistiğinin yayımlanmaması kamuoyunda gizlenen “Covid-19” ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir. Bilgi edinme hakkı doğrultusunda doğru, gerçek, şeffaf verilerin tespiti ve varsa bu konuda eksikliklerin belirlenmesi, eksikliklere sebep olan kişi ve kurumların ortaya çıkarılması ve ülkenin geleceği açısından daha doğru bir planlama yapılabilmesi, gerekli önlemlerin alınabilmesi için kamuoyunun acilen aydınlatılması gerekmektedir.

 

Bu Bağlamda;

  • Her yıl Haziran ayında yayımlanan “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” neden hâlâ yayımlanmamıştır?
  • TÜİK’in açıklayacağı “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” ile salgının başından tartışma konusu olan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölüm verileri çeliştiği için mi bu şekilde bir karar alınmıştır?
  • “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” ne zaman yayımlanacaktır?
  • 2013 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflamasına göre(ICD-10)ölümlülük kodlamasıyla tümsağlık kurumlarından

elektronik olarak toplanan bu istatistik için“çalışmaların henüz tamamlanamamış olmasının” nedeni ve gerekçe gösterilmesinin sebebi nedir?

  • 2020ölümveölümnedeniistatistiğininhâlâyayımlanmamışolmasıylaCovid-19 kaynaklı ölümlerin ilgisi var mıdır?
  • Nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebi gizlenen “Covid-19” ölümlerinden mi kaynaklanmaktadır? Kamuoyu şeffaf bir şekilde aydınlatılacak mıdır?
  • COVID-19’a bağlı doğrulanmış ölümler, COVID-19 kuşkulu / olası ölümler ve COVID-19 dışındaki tüm nedenlerden ölümlerin ayrı ayrı sayısı kaçtır? Kaç yurttaşımız bu nedenlerle yaşamını yitirmiştir?
  • Kalp krizi hastalarının daha genç ve kalp krizinden yaşam kaybı oranlarının önceki dönemlere göre 10 kat fazla olduğu iddia edilmektedir. Kalp krizi hastalarının yaş istatistikleri ve kalp krizinden yaşam kaybı oranı kaçtır?
  • TÜİK ‘in şaibeli verilerle anıldığı bu dönemde güvenilirliğini kazanması adına Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?

 

 

 

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir