31/03/2020

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük ’ün 96’ncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

                                                                                                          Dr. Habip EKSİK

 Iğdır Milletvekili

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın(Pandemi) ilan edilen, dünyanın pek çok ülkesine yayılmış olan, ölümlereyol açan koronavirüs(COVİD-19)  Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de tespit edilen vaka sayısıbugün 9217, yaşamını yitiren hasta sayısı 131olarak açıklanmıştır.

Sağlık Bakanlığı izni ile  belirlenen hastanelerde ve laboratuvarlarda ücretsiz yapılan PCR adıyla bilinen “Polimeraz Zincir Reaksiyonu” adı verilen testler koronavirüs(COVİD-19)   salgını tanısı adına hayati önem taşımaktadır. Uzmanların, sağlık emekçilerinin tüm uyarı ve yaygın test talebine rağmen yurttaşlar devlet hastaneleri önünde koronavirüs(COVİD-19)  testi olabilmek için günlerce sıra bekliyor. Test yaptırabilenler ise günlerce endişe içinde diğer şüphelilerle iç içe hastane koridorlarında bekliyor ve karantina şartları hastanelerde uygun olmadığı için evine gönderiliyor.

Yurttaşlar ve sağlık emekçileri testlere ulaşamazken iktidara yakın isimlerin,  Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın 125 tane hızlı tanı kiti satın aldığı ve evinde denediği ortaya çıkmış ve Sağlık Bakanı konu ile ilgili “Şahısların veya özel kuruluşun kendi başına dışarıdan veya içeriden kit alarak numuneleri test ediyor olması asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Herhangi bir kişinin kendi başına bizden izinsiz bizim uygun görmediğimiz kitlerle çalışabilir olmasının doğru olmadığını bunun için de yapılması gereken yapılacaktır” demiştir.

Yine AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in oğlu Namık Tamer’in sosyal medya hesapları üzerinden Covid-19 hızlıtanı testi sattığı iddiası ortaya çıkmıştır. Sosyal medyada paylaşılan iddia görüntülerde, Namık Tamer’in koronavirüs hızlı tanı testi için, “Ön sipariş alınır. Lütfen iletişime geçiniz” dediği görülmüştür.

Dünyanın koronavirüse karşı seferberlik içinde olduğu, Türkiye’de herkese “Evde kal” çağrılarının yapıldığı, insanların birbirine yaklaşmasının bile “tehlike” ilan edildiği koşullardafırsatçılığa hiçbir koşulda göz yumulmaması gerekmektedir.

Bu Bağlamda;

  1. Bakanlığınızın izni olmadan koronavirüs(COVİD-19) hızlı tanı kitine ulaşan ve satmaya çalıştığı iddia edilen şahıs ve kuruluşlar adına soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılacak mıdır?
  2. Bakanlığınız söz konusu iddiada adı geçen şahısların bu hızlı tanı kitlerine nereden, ne şekilde ulaştığını tespit etmiş midir? Tespit edilen bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  3. Bakanlığınızın izni olmadan koronavirüs (COVİD-19)  hızlı tanı kitine ulaşan ve satmaya çalışan şahıs ve kuruluşlar adına uygulanacak yaptırımlar nelerdir?
  4. Bakanlığınızın elinde bulunan PCR adıyla bilinen “Polimeraz Zincir Reaksiyonu” adı verilen test sayısı toplam kaç adettir? İllere ve hastanelere göre dağılımı kaç adettir?
  5. Kaç tip tanı/tarama testi kullanılmaktadır? Kullanılan testlerin geçerlilik özellikleri (duyarlılık, seçicilik, pozitif ve negatif öngörü değerleri) nasıldır?
  6. Sağlık emekçilerinin ve yurttaşların yaygın test talepleri daha kolay ulaşabilmesi ve beklemeden sonuca ulaşmaları için ne gibi çalışmalarınız vardır?
  7. Bugün itibariyle Türkiye’de kaç ilde ve kaç merkezde test yapılmaktadır? Test merkezi sayısının artırılması için ne gibi çalışmalarınız vardır? Olacak mıdır?
  8. Koronavirüs(COVİD-19)   testi yapılan hastalar ve onları tetkik eden doktor ve sağlık emekçilerine test sonuçlarının minimum 5 veya 8 günde hatta daha uzun sürelerde ulaştığı bilinmekte olup bu sürenin kısaltılması, şeffaf bir şekilde paylaşılması ve gerekli önlemlerin alınması adına ne gibi çalışmalarınız vardır? Olacak mıdır?
  9. Bakanlığınızın öngördüğü hasta sayısı ve ihtiyaca göre bu testlerin mevcut stokları yeterli midir? Bu testlerin hastaneler bazında dağıtımı yeterli düzeyde organize edilebilmekte midir? Hastanelerin ne kadarında testler yeterli düzeyde sağlanabilmekte, ne kadarında eksikliği yaşanmaktadır?

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir