Doktor Vekilimiz Eksik’ten Hekimlerin Çalışma Şartları Soru Önergesi

28/10/2021

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik Hekimlerin Çalışma Şartları hakkında S Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.

Milletvekili Dr. Eksik Konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Kamu görevlisi hekimlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99. maddesi uyarınca haftalık çalışma süresi 40 saattir.  Maddenin devamında özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma sürelerinin belirlenebileceği düzenlenmiştir.

Hekimlerin çalışma süreleri belli iken, “kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma sürelerinin belirlenebileceği” oldukça muğlak bir cümlenin eklenmiş olması ve kurumların bu durumu hekimlerin direk aleyhine kullanmasına sebep olmaktadır. Asistan Dr. Rümeysa Beril Şen’in ölümüne sebep olan 99.maddenin devamında belirtilen muğlaklıktan kaynaklı hekimler ağır çalışma koşulları altında İş Kanununa aykırı bir şekilde çalıştırılmakta söz konusu madde ile hukuki zemin oluşturularak ölüme varan hak kayıpları oluşmaktadır.

Pandemi koşullarında asistan hekimlerin nöbet ertesi dinlenmelerine müsaade edilmediği ayda 360 saat çalıştırıldıkları, polikliniklerde bir asistan hekimin gün içerisinde en az 100 hastayı muayene ettiği tüm bu çalışmalardan sonra uykusuz, yorgun bir şekilde çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar.

Bu bağlamda;

1-      657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99. Maddesinde belirtilen haftalık 40 saat çalışma koşuluna niçin uyulmamaktadır?

2-      Hasta ve hekim açısından hayati derecede önemli olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99. Maddesi hekimler açısından uygulanmamasının gerekçesi nedir?

3-      Hekimlerin yasal olmayan koşullarda çalıştırılmasının gerekçesi hekim eksikliği midir?

4-      Hekimlerin fazla çalıştırılmasının gerekçesi yeterli hekimin olmadığı iddiası doğru mudur? Kanun Hükmünde Kararnameler ile görevlerinden alınan hekim sayısı ne kadardır? Olağanüstü Hal komisyonuna başvuran hekimlerin göreve iade işlemleri niçin yapılmamaktadır?

5-      Rümeysa Beril Şen adlı hekimin ölümüne sebebiyet veren yöneticiler hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır, var ise hangi aşamadadır?

6-      Ağır çalışma koşulları ve Kanun Hükmünde Kararnamelerden kaynaklı yurtdışına giden hekim sayısı ne kadardır?

7-      2020 ve 2021 Ekim ayı itibariyle kamudan istifa eden hekim sayısı ne kadardır?

8-      Güvenlik soruşturması (Arşiv İncelemesi) nedeniyle ataması yapılmayan hekim sayısı ne kadardır? Hekim ihtiyacı olmasına rağmen bu uygulamanın gerekçesi nedir, hekimlerin atanma süreci niçin hızlandırılmamaktadır?

9-      1 ay içerisinde hekimlere 14 nöbet tutturulduğu iddiası doğru mudur?” şeklinde sordu.

0 Paylaşımlar

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir