Kırtasiye masrafları cep yakıyor: Fiyatlar geçen yıla göre 2 kat arttı

09/09/2024

Yeni eğitim öğretim yılında kırtasiye masrafları cep yakıyor. Veliler fahiş fiyat artışlarından, kırtasiyeciler satış yapamamaktan şikâyetçi. Veliler de kırtasiyeciler de pahalı markalı ürünlerin kırtasiye listelerine yazılmaması gerektiğini vurguluyor.

Yeni eğitim öğretim yılı okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için 2 Eylül’de başladı, diğer sınıflar için de 9 Eylül’de başlayacak. Kırtasiye ürünleri geçen yıla göre yüzde 100 zamlandı. Okul çantası 500 ila 1000 TL’ye, su matarası 500 TL’ye satılıyor. Ana sınıfı öğrencilerinin kırtasiye masrafı 2 bin TL’yi, üst sınıfların 6-7 bin TL’yi buluyor. Veliler kırtasiye kırtasiye gezerek uygun fiyatla ihtiyaçlarını karşılayacak yer arıyor. Fiyatların geçen seneye göre ikiye katlandığını vurgulayan kırtasiyeciler de satış yapamadıklarını anlatıyor. Öğrenciler de veliler de halkın alım gücü olmadığını vurgulayarak pahalı markalı ürünlerin kırtasiye listelerine yazılmaması gerektiğini vurguluyor.

Kırtasiyeci Vedat Köse, fiyatların yüzde 100 zamlandığını, velilerin alışveriş yapmakta zorlandığını söyledi. Köse, “İnsanlar çanta bile alamıyorlar. Çantalarımız 1000 TL’den başlıyor. Öğrenci listesini getiriyorlar 6-7 bin TL gibi rakamlar çıkıyor. Ailelerimizin durumu elverişli değil. Ekonomi zaten bitmiş, satış yapamıyoruz. Caddemize normalde iğne atsan yere düşmez ama şu an vatandaş yok. Gelenler sadece fiyat alıyor. Mısır Çarşısı daha ucuz diye şu an oraya gidiyorlar. Gelen listelerde pahalı markalı ürünler yer alıyor. Gelen kişiler fiyatları görünce aynı ürünün farklı markasını, uygun fiyatlı olanını almaya çalışıyorlar” dedi.

‘Ana sınıfı öğrencisinin kırtasiye gideri 2 bin TL’

Ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurgulayan Köse, “300 TL’ye sattığımız çantayı şu an 1000 TL’ye satıyoruz. Burada geçen senenin çantalarını maddi durumu kötü olan ailelere vermek için bulunduruyoruz. Ana sınıfına giden bir öğrenci için olan en küçük çanta bile 500-600 TL. Aileler çocuklarının ihtiyaçlarını gerçekten karşılayamıyorlar. Öğretmenlerimizle de buradan seslenmek istiyorum. Pahalı markaları yazmasınlar, uygun fiyatlı olanları yazsınlar. Çantanın suluk yeri olması lazımmış. Anasınıfına ait defter kalem ve diğer gereçlerden oluşan bir liste 2 bin TL. Aileler gerçekten alamıyor. Ekonomi vallahi bitmiş. Bir silgi alıp ikiye bölüp çocuklarıma paylaştırırım diyenleri gördüm” diye konuştu.

‘Fahiş fiyat artışı var’

Kırtasiyeci Abdi Özen de fiyatların aşırı yükseldiğini dile getirdi. Özen, “Veliler şu an en ucuza kaçtığı için zincir marketlere kayıyor. Fiyatlar yüksek. Örneğin su matarası geçen sene 240 TL’ydi şu an 496 TL. Fiyatları ben belirlemiyorum, marka kendisi belirliyor. Şimdi insanlar bunu çocuğuna nasıl alacak? Asgari ücretle geçinen, emekli maaşı olan, iki çocuğu olan nasıl alacak? Korkunç derecede fahiş fiyat artışı var. Geçen sene A4 kağıdı misal 70 TL’ydi, şimdi 100-110 TL bandında. Biz de önerilen fiyatların altında satıyoruz” dedi.

‘İhtiyaçların yarısını iki taksitle aldım’

Öğrenci velisi Cumali Kaçar, “Lise 2’ye giden bir kızım var. Okul masrafları çok fazla. Bir çocuğu ben karşılanmıyorsam, iki-üç çocuğu olan nasıl yapıyor, işin içinde nasıl çıkıyor anlamış değilim. Alacaklarımızın yarısını aldım ama taksitle almak zorunda kaldım. Paranın yarısını verdim, diğer yarısını da öbür ay ödeyeceğim. Yani çocuğun istediklerinin yarısı kaldı. Buna rağmen 3 bin 500 TL para harcadım. Asgari ücretle çalışan bir insan imkânı yok bunun altından kalkamaz. Kalkamadım da zaten. Öğretmenlerin bazıları markalardan oluşan listeler veriyor. Bunlarında altından kalkamıyoruz” diye konuştu.

 

‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz’

 

Öğrenci velisi Ufuk Pür masrafların altından kalkamadıklarını söyledi. Pür, “Okul masrafları bu sene çok pahalı. Aldığımız paranın hiçbir değeri kalmadı. Para çöp oldu. Servis parasına yetişemiyoruz. Aldığımız maaşın yarısından çoğu servis parasına gidiyor. İki çocuğum için 2 bin 500 TL fiyat verdiler. Bunu zor ödüyoruz. Belki çocuğumuzu okula gönderemeyeceğiz. Ne yapacağız bilmiyoruz. Bu ekonomik şartlarda geçinemiyoruz. Biz normal kalemi alamıyoruz, pahalı markaların kalemlerini yazıyorlar. İmkanı yok alamıyoruz” dedi.

 

‘Okulların istediği kaynak kitaplar 300 tl’den başlıyor’

 

Veli Hatice Kılıç, kırtasiye masraflarının cep yaktığını vurguladı. Kılıç, “Devletin ücretsiz olduğunu söyleyerek verdiği kitaplara ekstradan okullarımızın, dershanelerimizin istediği kaynak kitaplar bulunuyor. Bunları almaya biz yetişemiyoruz. En basit bir kaynak kitap bugün 300-400 TL’den başlıyor. Geçen yıl 4 kitaba 1500 TL para ödedim. Bugün o 1500 TL’yi 3- 4 bin TL olarak ödeyeceğim. Kırtasiyeler cep yakıyor, öğrenci okutanlara destek verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

 

‘Kırtasiye desteği verilmeli’

 

Asgari ücretle çalışan Fatma Güngör de kırtasiye malzemelerinin altında ezildiklerini dile getirdi. Güngör, “Zaten genel olarak tüm giderlerin altında eziliyoruz. En azından kırtasiye masrafı olarak destek verilmesini talep ediyorum. Ama gidişat çok iyi değil. Benim iki çocuğum var. Biri lisede okuyor, bir üniversite okuyor. Gerçekten çok zor. Yani geçen sene 1 TL olan şu an iki katı, iki buçuk katı oldu. Öğretmenlerin marka ürün istemeleri konusuna katılmıyorum. Çünkü ben nasıl kendimi idare edebiliyorsam, en ekonomik neyse bunu almak durumundayım. Onlar istediği kadar talep etsin. Ben bunu uygulayamam” diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

 

Benzer Haberler

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir